:: BizTech.hu ::

Thursday, Aug 13th

Last update07:52:25 AM GMT

Az üzleti alkalmazások evolúciója: rugalmasság és gyorsaság az igény

  • PDF

A legtöbb piacon a sikert alapvetően befolyásoló tényezővé váltak a vállalatnál alkalmazott üzleti szoftverek. Ha egy alkalmazás túl hosszú idő alatt alakítható az új üzleti igényekhez, az potenciális versenyhátrányt jelent. Megoldás van, csak új szemléletet kell hozzá elsajátítani. “Ideális esetben a cégeknek nem egyszerűen a saját sebességükhöz igazított szoftverre van szükségük, azokkal ugyanis csak saját szintjüket tudják tartani. Ha egy vállalat üzleti informatikai folyamatai a konkurenseknél gyorsabbak lépéselőnyhöz juthat a cég” – mondta Rónai Balázs az Abesse Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: A jó üzleti szoftver legalább olyan gyorsan reagál, mint az üzlet maga. Az informatikusokkal szemben a legnagyobb elvárás pedig, hogy a céget tegyék még gyorsabbá. Fontos, hogy az IT ne korlátokat támasszon hanem felismerve a cég problémát és lehetőséeit folyamatosan új, előremutató lehetőségeket kínáljon. Leegyszerűsítve az informatikának egyértelművé kell tennie az üzleti területek felé, hogy a megoldás része és nem a problémáé.

Dinamikus üzleti alkalmazásokra van szükség

Az üzleti folyamatok gyorsításához le kell rövidíteni a távolságokat az ügyfelek és a termékfejlesztés között, ugyanakkor a cégen belüli távolságokat is csökkenteni kell. “Az üzleti igény gazdája és az őt informatikai rendszerekkel támogatók semmilyen értelemben nem lehetnek távol egymástól, különben mire megszületik a megoldás, idejétmúlt lesz” - hangsúlyozza Rónai Balázs.

Az üzleti evolúció hasonló az élőlényekéhez: nem feltétlenül a leggyorsabb, a legerősebb, de nem is a legokosabb cégeknek kezdev, hanem a legjobban alkalmazkodónak. Hogy mennyire tud alkalmazkodni egy vállalat, az az informatikával átszőtt üzleti folyamatok korában nagyban függ attól, hogy mennyire rugalmas szoftverek, rendszerek állnak rendelkezésére.

“A piacon aktív vállalatoknál leginkább a rugalmasság vált az üzleti szoftverekkel szembeni egyik legfontosabb elvárássá. Az üzlet rugalmasságát pedig a rövid fejlesztési ciklusok támogatják. Így lehet egy elképzelést gyorsan megvalósítani, kipróbálni valós körülmények közt, és ha kell ismét gyorsan korrigálni. A könnyű változtathatóság segíti a bizonytalan környezethez való gyors alkalmazkodást. Nem mellesleg, ha olyan eszközt használunk, amellyel az üzlet már a változtatások közben látja, hogy a számukra készülő üzleti alkalmazás a végén valóban megoldja a kérdést, közelebb viszi majd őket a célhoz, akkor a változtatások kockázata is jelentősen csökken. Többek között ez az igény áll a felhőszolgáltatások rogamos terjedése mögött is. Bár azok magukban nem oldják meg a teljes problémát.” – mondta Rónai Balázs.

Mindig ott köt össze, ahol szükséges

A változtathatóság egyúttal azt is jelenti, hogy egy új üzleti igényt kielégítő új alkalmazásnak nem kell feltétlen a régi teljes cseréjét jelentenie. Egy jó, dinamikus alkalmazás nem lecseréli a vállalati rendszereket, hanem hosszabb-rövidebb időre - amíg az üzleti igény fennáll – összeköti, kiegészíti azokat. Rónai Balázs szerint mindez egyáltalán nem elérhetetlen, az igényekkel együtt megjeletek az azokra választ kínáló dinamikus alkalmazások, melyek elérhetők Magyarországos is.

Share/Save/Bookmark